De Senioren Academie, HOVO in Noord-Nederland

HOVO is onderwijs op HBO/academisch niveau met, aan de leerbehoefte van ouderen aangepaste, kortdurende cursussen en lezingen.

De Senioren Academie Groningen-Frysl├ón-Drenthe verzorgt in de drie noordelijke provincies het HOVO (Hoger Onderwij voor Ouderen) gericht op mensen vanaf 50 jaar. Zij is gelieerd aan drie instellingen voor Hoger Onderwijs, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en NHL Stenden.

HOVO is in 1986 ontstaan in Groningen en heeft zich hierna verspreid over Nederland. Aan een tiental universiteiten en hogescholen in Nederland is nu een instelling voor HOVO verbonden. In Noord-Nederland breidde het HOVO-aanbod zich, na een bescheiden begin met een enkele cursus, al snel uit.
In 1998 kwamen er cursussen in Drenthe (Emmen) bij en sinds 2010 biedt de Senioren Academie ook HOVO-onderwijs in Friesland, locatie Leeuwarden.

De cursussen in Noord-Nederland worden in meerderheid gegeven door docenten die werkzaam zijn in het hoger onderwijs (hogeschool en universiteit), emeriti en oud-docenten van vooral de universiteit, of door academisch gevormde ZZP'ers die hun cursussen aanbieden bij meerdere HOVO-instellingen in Nederland.

Door deze docenten wordt jaarlijks een groot aantal cursussen aangeboden, die over het algemeen bestaan uit 6 tot colleges.