Kunst- en cultuurgeschiedenis

De Italiaanse schilder Caravaggio en zijn Nederlandse navolgers -

Rotshuizen, drs. M.L. (Loes) - 4 colleges - € 102,00

Deze cursus is volgeboekt. Als u zich inschrijft, wordt u op een wachtlijst geplaatst.

De cursus neemt het werk van de Italiaanse barokschilder Caravaggio als uitgangspunt en richt zich vervolgens op zijn Nederlandse navolgers.
Het Centraal Museum in Utrecht wijdt van 16 december 2018 t/m 24 maart 2019 een tentoonstelling aan het onderwerp. Met deze cursus bent u uitstekend voorbereid op een bezoek aan deze tentoonstelling. 

Flaneren door de kunstgeschiedenis - 'Hier komt men om te sien, en om gesien te zijn'

Breukink, drs. Margaret - 6 hoorcolleges - € 145,00

Flaneren is oog hebben voor specifieke details én voor de stad als geheel. Zes steden worden bezocht om hun kunst te bekijken en te bestuderen. De reis begint ten tijde van de statige barok en gaat via de zwierige 18de eeuw naar de baanbrekende, moderne 19de en begin 20ste eeuw. In deze tijd vonden tal van nieuwe ontwikkelingen plaats op het gebied van stedenbouw, architectuur, kunst en vormgeving.

De kunst- en architectuurgeschiedenis van de Middeleeuwen (2) - De 11e t/m 15e eeuw

Holtrop, drs. Johan - 6 colleges - € 145,00

Na de opkomst van de islam kruipt het christelijke West-Europa uit het dal vanaf de 11e eeuw. Het Duitse keizerrijk herstelt zich en er ontstaat een hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk waarbij het pausdom triomfeert. De gevolgen voor de kunsten zijn een bouwhausse, de romaanse stijl ontwikkelt zich. Dit proces versnelt zich vanaf de 12e eeuw met de ontwikkeling van de gotiek, de beeldhouwkunst, nieuwe frescoschilderkunst in Italië en in de 15e eeuw de Vlaamse Primitieven in het noorden met Jan van Eyck.