Mens en maatschappij

Capita Selecta Noord China - Over woestijnen en wolkenkrabbers: een verkenning van verleden, heden en toekomst van Noord-China

Druijven, dr. Peter - 10 colleges - € 232,00

Binnen het subcontinent China bestaan grote verschillen. Tussen Oost en West, maar ook tussen Noord en Zuid. Noord-China is een interessant gebied: fysisch-geografisch, geo-politiek, historisch en cultureel. Bovendien speelt dit gebied een belangrijke rol in de modernisering van China als wingebied van grondstoffen en energiebronnen, als kolonisatiegebied van de Han-Chinezen en is het van groot economisch belang als deel van de 'Nieuwe Zijderoute'.

Over mensen en hun gedrag - Beroemde psychologische experimenten en casestudy’s

Schilder, drs. A.J.E. - 5 colleges, eens per 2 weken - € 123,00

De vraag waarom we doen wat we doen houdt veel mensen bezig. In de loop van de tijd zijn er allerlei theorieën en hypotheses bedacht die, waar mogelijk, onderbouwd werden door experimenten. In deze serie bespreken we beroemd geworden experimenten en cases. Wat hebben we er van geleerd en is onze kijk op mensen en hun gedrag daardoor blijvend veranderd? 

India, heden en verleden - Een jonge staat met een eeuwenoude beschaving

Pol, drs. B. van der - Zes colleges met ruimte voor vragen en discussie - € 145,00

Een kennismaking met het heden en verleden van deze jonge staat die nog maar 70 jaar onafhankelijk is. Maar niet voor het eerst want al voor onze jaartelling had keizer Ashoka het land ook al tot een geheel gesmeed.

Frankrijk-Algerije - De maatschappelijke nasleep van de onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962)

Roué, drs. Alberte - 6 colleges - € 145,00

Een eeuw kolonisatie en een meedogenloze onafhankelijkheidsoorlog die geen oorlog mocht heten, gevolgd door censuur en leugens aan beide kanten, hebben in de Franse en de Algerijnse samenleving diepe wonden achtergelaten die na 65 jaar nog niet helemaal geheeld zijn. Hoe zijn in beide landen schrijvers - onder wie Albert Camus - en filmmakers hiermee omgegaan? Zijn er overeenkomsten met Nederlands-Indië?