Muziek en theater

Russische Romantici - Literatuur , muziek en schilderkunst in de 19e eeuw

Olffen, Karel van - 6 colleges - € 145,00

Deze cursus is volgeboekt. Er is al een lange wachtlijst: inschrijven is niet meer mogelijk

 

Het Romantisch tijdperk in Rusland komt voort uit de gebeurtenissen van 1812: de vaderlandse overwinning op Napoleon, de hoge verwachtingen van de regeerperiode van Alexander I en iets later de opstand van de Dekabristen met hun romantisch revolutionaire vrijheidsidealen. Dit alles uitte zich in een nationalistisch, patriottistische stemming en een nieuw bewustzijn binnen het politieke en vooral culturele leven. Hier begint de magnifieke bloeitijd van de Russische 19e eeuwse kunst, waarover deze cursus zal gaan.

Muziekgeschiedenis van Rusland II (1900-1917): Rakhmaninov in context - Introductie tot het leven en het werk van de Russische componist Sergej Vasiljevitsj Rakhmaninov (1873-1943)

Zwitser, dr. Marcel - 10 colleges - € 235,00

Menig liefhebber van pianomuziek beschouwt de pianowerken van de Russische componist Sergej Vasiljevitsj Rakhmaninov (1873-1943) als de mooiste ooit voor het instrument gecomponeerd. Om zijn meeslepende, vaak melancholieke melodieën behoort Rakhmaninov tot de populairste componisten.

Muziek in de lijdensweek, 2019 - Gretsjaninov, Strasnaja sedmitsa

Zwitser, dr. Marcel - Lezing - € 22,50

 In 1912 componeerde Gretsjaninov een groots opgezet passiewerk voor koor a cappella, Strasnaja sedmitsa (Lijdensweek; op.58), dat pas in 1994 voor het eerst voor cd werd opgenomen en dat inmiddels is erkend als één van de grote meesterwerken uit de nieuwe Russische koorschool na Rakhmaninovs beide werken. Dit in West Europa nog steeds grotendeels onbekende werk zal in de jaarlijkse lezing Muziek in de Lijdensweek centraal staan. Strasnaja sedmitsa zal worden besproken tegen de achtergrond van de levensloop van de componist en de liturgie in de Russisch orthodoxe kerk in de lijdensweek.