Kunstgeschiedenis

Over symboliek en mythologie in de kunst -

Breukink, drs. Margaret - 6 colleges - € 140,00

Hoe herken je de Heilige Jacobus of de godin Athena? Is een uil altijd een wijs dier en wordt een zwarte kat geassocieerd met het kwaad? In deze cursus draait het om de 'beeldtaal' in de christelijke, mythologische en wereldlijke kunst. U buigt zich over symbolen, thema's en verborgen verhalen. U leert motieven te herkennen en de betekenis van een kunstwerk te ontrafelen. Na afloop kijkt u met andere ogen naar kunst.

Makke yn Fryslân/Made in Friesland - Een overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1900 tot nu

Rotshuizen, drs. M.L. (Loes) - 4 colleges - € 99,50

Deze cursus is volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk

 

Friesland is een provincie met een sterke identiteit. Een bijzondere geschiedenis en een eigen taal dragen daartoe bij. Kunstenaars die hier werken reageren op hun leefomgeving in hun werk. Een aantal van hen en hun werk vormen het uitgangspunt voor vier colleges die een overzicht geven van de Friese schilderkunst vanaf 1900 tot nu.

Mondriaan en de Stijl -

Holtrop, drs. Johan - 4 colleges - € 99,50

In 2017 werd uitbundig gevierd dat 100 jaar geleden het Nederlandse avant-garde tijdschrift De Stijl werd opgericht met verschillende tentoonstellingen en activiteiten. Dat was zonder meer een teken dat het kunsthistorisch belang van Mondriaan en De Stijl met de tijd alleen maar is toegenomen evenals de belangstelling van het brede publiek.