Mens en maatschappij

Les années folles - De jaren '20 in Parijs

Roué, drs. Alberte - 6 colleges - € 140,00

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) maakt een euforisch bevrijdings­gevoel zich meester van Frankrijk. Parijs wordt een trekpleister voor kunstenaars, levensgenieters en vrijbuiters uit de hele wereld. De jaren '20 in Parijs, 'Années folles' genoemd, staan voor een bruisend artistiek en cultureel leven. Maar zijn de wonden van de Grote Oorlog wel helemaal verdwenen?

Wildernis,woongebied en wingewest - Een exploitatiegeschiedenis van de poolgebieden

Hacquebord, prof. dr. L. - 9 colleges - € 205,00

Voor de een is het poolgebied een bijna ontoegankelijke ijswoestijn vol uitdagingen, voor de ander een regio waar door klimatologische veranderingen in toenemende mate mineralen en fossiele brandstoffen gehaald kunnen worden en voor weer een ander is het poolgebied een gebied waarin het wonen en leven door de veranderingen steeds gecompliceerder wordt. 

compassie, empathie en altruïsme - Leeskamer Levenskunst

Vogel, dr. dr. Marianne - 6 werk/discussiecolleges, om de twee weken - € 155,00

Is onze beschaving slechts een vernisje en is de mensheid eigenlijk moordzuchtig? Of zijn we, zoals de bekende dieronderzoeker Frans de Waal stelt, geneigd tot het goede, ook al doen we soms kwaad? Juist naar deze tweede visie is sinds het jaar 2000 sensationeel onderzoek gedaan. De vraag is: wat is de zin en onzin van dit soort onderzoek? In hoeverre zijn mensen inderdaad in staat tot compassie, empathie en altruïsme? Deze spannende kwestie staat de komende herfst centraal in de leeskamer levenskunst. "Compassie" was tevens het thema van de Maand van de Spiritualiteit van dit jaar.