Muziek en theater

De Russische revolutie en de kunsten -

Olffen, Karel van - 6 colleges - € 150,00

Deze cursus is volgeboekt. Als u zich inschrijft, wordt u op een wachtlijst geplaatst.

 

"In een paar maanden tijds sprak Rusland alles uit waarover het eeuwenlang had gezwegen"

'Konstantin Paustovskij - Herinneringen aan de Russische revolutie'

Deze cursus gaat over een van de meest dramatische, maar tegelijkertijd opwindendste periode uit de geschiedenis van Rusland. Dramatisch vanwege de laatste stuiptrekkingen van het tsaristisch regime en de daarop volgende revolutie en burgeroorlog, opwindend wegens de gespannen verwachtingen over het komende, nieuwe artistieke leven. Het uitbreken van de Russische revolutie, in oktober precies honderd jaar geleden, was een immense gebeurtenis, die haast onvermijdelijk moest plaats vinden. De grote tragiek was dat de droom van een nieuwe, rechtvaardige planeet,  die velen koesterden, al snel werd vermorzeld door de daad: een meedogenloze, tirannieke onderdrukking van het Russische volk.

Europa en Shakespeare: - metafoor en visie van de Europese Spiegel

Hek, Huub van 't - 8 colleges - € 182,50

Heeft William Shakespeare echt nagedacht over Europa ? Of zijn de landen en de locaties in zijn toneelstukken gebaseerd op louter toeval ? De Engelse handelsvloot was zijn informatiebron. Niet alleen over goederen en diensten, maar ook over  Europese politiek en cultuur. De handelsvloot als Europees theaternetwerk. Dat maakt William Shakespeare steeds weer actueler dan wij denken. Schotland, Denemarken, Cyprus en Verona vormen op de  geografische kaart de hoeken van een Europese Ruit. Macbeth, Hamlet, Othello en Romeo en Julia zijn de daarbij behorende toneelstukken. Daarvan zijn opera's gemaakt. De kernthema's vormen met elkaar de Grote Europese Spiegel. Daar horen Don Carlos en Il Viaggio a Reims ook bij. 

Hector Berlioz - Grondlegger van de orkestratiekunst

Zwitser, dr. Marcel - 10 colleges - € 235,00

De even revolutionaire als briljante Symphonie fantastique (op.14; 1830) van de Franse componist Hector Berlioz (1803-1869) behoort tot de meest gespeelde symfonieën over de hele wereld. De Symphonie fantastique is de eerste programmasymfonie in de nauwe zin van het woord en is hierom een mijlpaal in de geschiedenis van de symfonie.