Natuurwetenschappen

Mariene biologie - Het leven in zee

Boele, drs. Kees - 6 colleges - € 140,00

Volgens de Griekse mythologie was mariene biologie simpel. De zeegodin Thalassa was de personificatie van de zee en de moeder van alle vissen en andere zeecreaturen.
Drieduizend jaar later ligt het wat complexer. Zeestromingen zijn in kaart gebracht, nog dagelijks worden onbekende mariene organismen ontdekt en geleidelijk beginnen we de interactie tussen klimaat en zee te begrijpen.

Astrobiologie -

Boele, drs. Kees, Wesselius, dr. Paul, Boer, drs. Jan de, Boekschoten, prof. dr. G.J. - 6 colleges - € 140,00

Astrobiologie is zeer multi-disciplinair onderwerp, met een relatie met vrijwel alle exacte wetenschappen: chemie, paleontologie, biologie, natuurkunde en astronomie; maar ook vakken als sociologie, ethica, rechten, geschiedenis kunnen een rol spelen. O.a. bij NASA in de USA en in diverse Europese landen zijn astrobiologie instituten opgericht.

Energie drijft de evolutie aan -

Reijers, dr. Tom J.A. - 5 colleges - € 119,50

Energie heeft de groei en bloei van de aarde en het leven daarop op verschillende manieren beïnvloed. Daar gaan we in reuzenstappen doorheen vanaf het ontstaan van de aarde in de Hadise en Archaïsche eons. Een belangrijke markering vormt de komst van de mens en zijn ontwikkeling in het zogenoemde 'Antropoceen'. We speculeren over hoe het in de toekomst verder gaat.