Algemeen/multidisciplinair

Zeventiende Jan Snijderslezing. - Anne Frank in de 21ste eeuw

Deze winter organiseert de Senioren Academie voor de zeventiende maal de Jan Snijderslezing. Deze jaarlijkse lezing is genoemd naar professor Jan Snijders, nestor van het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) in Nederland.

Deze zeventiende jan Snijderslezing wordt uitgesproken door historicus en publicist David Barnouw. Hij zal spreken over 
Anne Frank in de 21ste eeuw.

'Van wie is Anne Frank?' is de laatste decennia een steeds terugkerend thema. Vanaf de publicatie van 'Het Achterhuis' (1947) tot aan de dood van Otto Frank (1980) vertelde haar vader de wereld wat zijn dochter had gedacht. 

De Anne Frank Stichting in Amsterdam trad op als waakhond tegen iedereen die iets met de nalatenschap van Anne wilde. Het Anne Frank Fonds in Bazel, de universeel erfgenaam van Otto Frank, hield zich lang op de achtergrond. Nu, met het verlopen van copyrights op 'Het Achterhuis', is een ware strijd om Anne Frank begonnen. 

Waarom deze strijd en welke motieven spelen hierbij een rol. Wat betekent de nalatenschap van Anne Frank in deze 21ste eeuw?Over de spreker

David Barnouw (1949), studeerde politicologie aan de UvA en was werkzaam bij het NIOD; eerst als onderzoeker en later ook als woordvoerder. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met Anne Frank en publiceerde veel over haar, maar ook over Rost van Tonningen, de Nederlandse Oostcompagnie, de Hongerwinter, de Canon van de oorlog en over postzegels als herinnering. Hij was twee keer gasthoogleraar aan de Universiteit van Vermont.
www.davidbarnouw.nl    

Cursusnummer

18WG01L

Docent(en)

Cursusvorm

17de Jan Snijderslezing

Data

Vrijdag 9 maart 2018

Tijd

15.15 uur

Cursusprijs

€ 7,50

Cursusmateriaal

Uiterste inschrijfdatum

23 februari 2018

Bijzonderheden