Taal en literatuur

Franz Kafka en Midden-Europa rond 1900 - Een tijdsbeeld in ‘Het proces’ en korte verhalen

Lange tijd heeft Kafka's raadselachtige oeuvre de reputatie gehad, 'vanuit het niets' te zijn geschreven, doordat het grotendeels verstoken is van 'couleur locale'. Maar door onderzoek is het inzicht ontstaan dat Kafka ontstellend scherpe innerlijke portretten heeft geschreven van zijn eigen context: Praag en Midden-Europa rond 1900.

In deze tijd komen politiek-maatschappelijke problemen steeds meer aan de oppervlakte, zoals met het uiteenvallende Habsburgse Rijk en het groeiende nationalisme en antisemitisme. Bovendien worden burgerlijke, religieuze en seksuele tradities steeds feller bekritiseerd, in deze levensbeschouwelijke crisis verschijnen de baanbrekende werken van Nietzsche en Freud en gaan de kunst en literatuur experimenteren met nieuwe vormen.
Kafka's werken staan hierin op eenzame hoogte en worden gerekend tot de invloedrijkste literaire uitingen van de 20e eeuw.

Programma

Tijdens de cursus komen achtergronden aan de orde van waaruit Kafka´s werk wordt verhelderd:

· Het politiek-sociaal klimaat in Midden-Europa en Praag rond 1900: sociale onrust, nationalisme
· De positie van de joden (West- en Ostjuden) en hun reacties daarop (o.a. Cultuurzionisme)
· Kafka's verteltechniek, het Expressionisme en de joodse verteltradities
· Nietzsche, Freud en het fin de siècle
· Kafka´s leven en persoonlijkheid

Enkele van Kafka´s beroemdste verhalen (in ieder geval: Das Urteil, Die Verwandlung, In der Strafkolonie, Beim Bau der chinesischen Mauer) worden behandeld, evenals zijn belangrijkste roman Der Prozeß.

› Inschrijven niet meer mogelijk

Cursusnummer

17NG38

Docent(en)

Hagdorn, drs. Michiel

info@michielhagdorn.nl

Cursusvorm

10 colleges

Data

Donderdag 28 september t/m 7 december 2017, 26 oktober vervalt

Tijd

13.30-16.00 uur

Cursusprijs

€ 225,00

Cursusmateriaal

Syllabus, verkrijgbaar bij de docent, € 12,50. De in het programma genoemde werken zijn in meerdere Duitse uitgaven beschikbaar. (Laat u adviseren door boekhandel Godert Walter in de Oude Ebbinngestraat) Ook zijn er diverse (nieuw en antiquarisch verkrijgbare) Nederlandse vertalingen. De powerpoints bij dit college worden niet ter beschikking gesteld op de website van de Senioren Academie.

Bijzonderheden

Kafka, boekomslag 'Der Prozess' 1925 Foto H.-P.Haack - Antiquariat Dr. Haack Leipzig (Wikimedia Commons)