13 december 2016

Het secretariaat van de Senioren Academie is gesloten vanaf vrijdag 23 december 2016 tot en met vrijdag 6 januari 2017. Vanaf maandag 9 januari 2016 zijn we weer normaal bereikbaar. Inschrijvingen die in deze periode binnenkomen, worden pas na de kerstvakantie behandeld (op volgorde van binnenkomst).

Medewerkers en bestuur van de Senioren Academie wensen u allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2017!

Afscheid beheerdersechtpaar Marianne en Richard Schaap, logegebouw Groninger Vrijmetselaars

Woensdag 7 december jl. namen Marianne en Richard Schaap afscheid van hun werk voor de Loge.

Marianne en Richard waren de afgelopen (bijna) 10 jaar als beheerders van de loge de gastheer en gastvrouw bij heel veel HOVO-cursussen. Zij hebben honderden cursisten in de loop der jaren van koffie en thee voorzien en waren altijd behulpzaam bij aanpassingen van de zaal om deze zo geschikt mogelijk te maken voor onze cursussen.

Veel cursisten en docenten zullen goede herinneringen aan hen bewaren als hartelijke gastheer en gastvrouw. Daarbij werden zij geholpen en ondersteund door de innemende inzet van de jongeren met een beschermde arbeidsplaats: Monique en Robert.

Wij wensen Marianne en Richard na hun welverdiende pensioen een heel goede tijd toe in de komende jaren.

Extra cursus van Huub van 't Hek in Groningen: De Passie van Bach baart een betere bruidegom: zie de mens - De Matthäus Passion als 18e eeuwse opera.

Op verzoek van een aantal cursisten zal onze docent Huub van 't Hek een (extra) cursus in Groningen geven over de "Passie van Bach".

De Passie van Bach baart een betere bruidegom: zie de mens - De Matthäus Passion als 18e eeuwse opera.

Bach voor gevorderden. Bach voor nieuwsgierigen. Bach voor wie de Matthäus Passion geen eindpunt is, maar een nieuw begin. Bach voor trendsetters. Bach voor mensen die baanbrekend kunnen denken. Bach voor operaliefhebbers. Bach zoals Johann Sebastian Bach was. Bach als vrouwenemancipator. Bach als stervensbegeleider van het ten dode opgeschreven mensbeeld. Bach als lichtend voorbeeld van een nieuwe tijd. De Matthäus Passion als herontdekking.

Deze cursus staat voor het komende winterprogramma ook gepland in Friesland (cursuscode 17WF13). De cursus in Groningen staat niet vermeld in onze studiegids, maar wel op onze website, cursuscode 17WG40 (Muziek en Theater). Voor de volledige beschrijving klikt u hier. U kunt tevens via de website inschrijven. 

Vanaf 7 april 2017 zijn er in meerdere plaatsen uitvoeringen van de Matthäus Passion door het Noord Nederlands Orkest (NNO). Voor de agenda van het NNO klikt u hier.
Indien u deelneemt aan de cursus, kunt u bij aanvang van de cursus via de docent toegangskaarten reserveren. De kaarten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen. 

Nieuws uit Fryslân

Nieuwe cursussen in Fries programma
In Fryslân is er in het nieuwe programma voor deze winter/voorjaar een aantal nieuwe cursussen en daarmee verwelkomen wij ook onze nieuwe docenten die voor het eerst bij ons op het programma staan.

Twee nieuwe docenten zijn werkzaam als lector bij Stenden Hogeschool. Elena Cavagnaro zal de voorjaarslezing over duurzaamheid verzorgen en Hans Revier staat in het programma met een prachtige cursus over het waddengebied, vanuit een brede benadering. Daarnaast is de cursus Stinzen en Staten in het aanbod opgenomen. Het is een cursus die wordt verzorgd door diverse docenten die vanuit verschillende disciplines naar het onderwerp kijken. Hieraan gekoppeld zijn ook enkele excursies gepland. Ten slotte verwelkomen wij Piet Willem Tanja en Frank Engelhard als nieuwe docenten. Zij geven een 'rondleiding' door het geestelijk disfunctioneren en gaan in op diverse psychische problematieken van de mens.

Wij hopen natuurlijk dat het programma voldoende keuze biedt en ons streven is om alle cursussen door te laten gaan. Vanaf vrijdag 2 december jl. is de inschrijving voor alle cursussen geopend.

Meeste cursussen weer in het Oranjehotel
De meeste cursussen in Fryslân zijn voor het komende programma weer in het Oranjehotel in Leeuwarden gepland. Wij hebben positieve reacties van de cursisten gehad over de bereikbaarheid. Het Oranjehotel ligt direct tegenover het station.

Evaluaties

Met ingang van ons afgelopen najaarsprogramma zijn wij op een nieuwe vorm van evalueren overgestapt. Via deze nieuwe evaluatieformulieren kunnen wij nog uitgebreidere gegevens genereren.

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar uw bevindingen en willen u vriendelijk verzoeken de evaluatieformulieren in te vullen. De evaluaties kunnen in principe tot een maand na het laatste college ingevuld worden. U kunt de evaluaties van het afgelopen najaar nog invullen tot 20 december 2016.

Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen? Dan kunt u zich afmelden op het volgende emailadres: hovo@rug.nl.