Drenthe

De Kelten - van Hallstatt tot Ogam

Looijenga, dr. Tineke - 6 colleges - € 140,00

Rond 500 voor het begin van onze jaartelling duiken de Kelten op in de Griekse geschiedschrijving, bij Hekataios van Milete en Herodotus. Op dat moment in de prehistorie van Europa wonen de Kelten vooral in centraal Europa ten noorden en westen van de Alpen. Door de eeuwen heen komen de Kelten ook voor in Griekse en Romeinse geschriften als keltoi, galli en celtae. Met deze namen werden de verschillende Keltische stammen benoemd die destijds al in grote delen van Europa te vinden waren tot in voor-Azië toe. Maar zowel in etnisch als politiek opzicht vormden zij geen eenheid.

Wetenschappen die het Antropoceen definiëren - Geschiedenis van de Archeologie, Prehistorie en Geologie

Reijers, dr. Tom J.A. - 5 hoorcolleges met gelegenheid voor discussie - € 125,00

Het Joods-Christelijke wereldbeeld en geschiedenis werden in de Verlichting bijgesteld met nieuwe kosmologieën, geogonieën, (pre)historische geschiedschrijving en archeologie. Door beter begrip van het gebruik van de aarde door de mens door de (voor)geschiedenis is er voldoende reden om het begrip Antropoceen te introduceren en te gebruiken.

Levensfilosofie oost-west - Antieke wijsheid voor moderne tijden

Tuuk, drs. Edward van der - 10 colleges - € 225,00

Terwijl China en India zich in hoog tempo ontwikkelen tot moderne economieen, zoeken veel westerlingen juist inspiratie in de oosterse filosofie. Deze filosofie lijkt een levenswijze te propageren die ons westerlingen vreemd is. Maar als we de geschiedenis van de westerse filosofie induiken blijkt ook dat een rijke bron voor inspiratie als het gaat om bezinning en zingeving. Sterker nog: er zijn interessante dwarsverbanden te vinden tussen de oosterse en westerse filosofie.

God evolutie en moraal - Wat geloven we en wat weten we?

Slurink, dr. P. - Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie (8x) - € 185,00

Sommige theologen geloven in schepping èn evolutie, sommige atheïsten zien alle religies als schadelijke hersenspinsels. De vraag is hoe en waarom religie is ontstaan en welke functie zij vervult. Is de samenleving beter af zonder of blijft zij onmisbaar? Hoe moeten we verder met moraal en zingeving?

Inleiding in de psychologie - Over mensen en hun gedrag

Schilder, drs. A.J.E. - 5 colleges - € 120,00

De psychologie als wetenschap is in Nederland ruim een eeuw oud. Wat heeft ons dat opgeleverd aan kennis en inzichten over mensen en hun gedrag? Zijn wij ons brein? Had Freud toch gelijk? Of Pavlov? Of hebben ze wellicht allemaal een beetje gelijk?

inleiding in de Westerse filosofie - 'Van Aristoteles tot Nussbaum'

Bolhuis, drs. Petra en drs. Theo Meereboer - 10 hoorcolleges - € 225,00

Filosofie is terug van weggeweest. lange tijd heeft de wijsbegeerte zich teruggetrokken in de ivoren toren van de academische wereld, maar nu is de filosofie terug. Deze cursus is bedoeld voor mensen die graag een gedegen inleiding in de filosofie willen volgen. 

Primaire teksten van grote filosofen uit de westerse filosofie worden besproken en het filosofisch begrippenkader wordt uitgelegd. 

Building the American Dream - Opkomst van de Amerikaanse wooncultuur in de 20e eeuw

Man, drs. Hans de - 6 hoorcolleges - € 140,00

Met de terugkeer van de soldaten van het front aan het eind van de tweede wereldoorlog startte een compleet nieuwe episode op het gebied van de Amerikaanse woningbouw. De massaproductie die zo succesvol was geweest voor de oorlogsmachine bleek ook inzetbaar om de enorme woningnood te ledigen. Door de grootschalige woningbouw van nederzettingen als Levittown kwam de American Dream meer en meer binnen ieders handbereik.

Belle Époque in Frankrijk - 1880 - 1914

Roué, drs. Alberte - 8 colleges - € 182,50

Chique dames en heren die naar de net gebouwde Opera gaan, sportieve heren die de eerste Tour de France  volgen of in de eerste automobielen naar de eerste badplaatsen reizen. Vrede, welvaart, onbezorgdheid… De moderne lichtstad Parijs wordt het intellectuele en artistieke middelpunt van de wereld en de hoofdstad van het uitgaansleven. Montmartre, Pigalle, de cancan in de Moulin Rouge en de Eiffeltoren worden wereldberoemd. Maar was deze Belle Époque wel zo mooi voor iedereen? 

…Homerus om in te lezen, een appel, een snee vers brood… -

Schoonhoven, dr. Henk - Colleges met ruimte voor vragen en discussie (8x) - € 192,50

De oude Grieken duidden met 'de dichter' simpelweg Homerus aan. Dit illustreert wel hoezeer zijn heldendichten (de Ilias en de Odyssee) invloed hebben gehad op de na hem volgende generaties Grieken. "Homerus heeft Griekenland opgevoed" - stelt één van de gesprekspartners in een dialoog van Plato. Wat is die betovering van Homerus? 

Vorwärts immer, Rückwärts nimmer - DDR 1949-1989, 40 jaar socialisme

Hoogenboezem, drs. Klaas - 6 colleges - € 140,00

In 1949 mogen de Oost-Duitse communisten bewijzen dat ze hun eigen "socialistische staat" op Duitse bodem kunnen stichten. Grote onrust ontstaat al snel na onteigeningen en nationalisaties. De volksopstand van 1953 en de bouw van de Berlijnse muur in 1961 bewijzen de zwakte van deze staat. Als in 1989 de Sovjet Unie haar steun intrekt stort het regime als een kaartenhuis ineen.

De kunstenaarskolonie, broedplaats van verbeelding -

Breukink, drs. Margaret - 6 colleges - € 140,00


In deze cursus kijken we naar het fenomeen kunstenaarskolonie en zien we hoe dorpjes uitgroeiden tot artistieke broedplekken van formaat. Wat was de aantrekkingskracht van deze landelijke locaties, de groepsdynamiek van de kunstenaars en de kunst die er werd gemaakt?